MAKALAH BAHASA JAWA
“ICALING JENANG TEMU ING TLATAH JAWA TENGAH”
“ICALING JENANG TEMU ING TLATAH JAWA TENGAH”
Dening :
1.
Sri Wulan Hidayati (33)
2.
Siti Aulia Fajarani (31)
3.
Ayu Kurniawati (05)
4.
Susi Lestari (36)
5.
Umi Siti fadilah (37)
6.
Fitria Nur (12)
7.
Desi Setya L (06)
8.
Risky Rahayu (29)
9.
Dwi Lilis N (09)
10. Anis Rahayu (04)
10. Anis Rahayu (04)
KELAS : XI-IPA 3
SMA NEGERI 1 KAYEN
TAHUN PELAJARAN 2012-2013
ATUR SAPALA
Ingkang sepisan kula ngaturaken puji syukur dumateng Allah SWT kagem sedaya
nikmat lan rahmatipun saengga kula lan
kanca-kanca saged ngrampungaken tulisan
punika, lan sedaya tiyang ingkang sampun mbiyantu ngawujudaken tulisan punika.
Wonten makalah punika kula lan
kanca-kanca nyariosaken babagan “ICALING JENANG
TEMU ING TLATAH JAWA TENGAH”.
Ing dalem
panyeratan makalah punika, ngaturaken agunging matur saha nuwun marang :
1. Bu Ikhwatun Khasanah minangka Guru Basa Jawa
2. Bu Kanthi Nugraheni minangka wali kelas ing
XI-IPA3
3. Kanca-kanca ingkang tumut mbiyantu
ngrampungaken makalah punika
Makalah punika
dipun serat kangge nggenepake lan nuntasake biji semester 1. Kula lan
kanca-kanca mangertosi menawi panyeratan makalah punika nggadahi kathah
kalepatan. Mila saking punika kula lan kanca-kanca nyuwun agunging pangapunten.
Kayen, 4 November 2012
Panyerat
DAFTAR ISI
Kaca Irah - irahan
|
||
Atur Sapala
|
||
Daftar Isi
|
||
Bab I Pambuka
|
||
Bab II Isi
|
||
Bab III Panutup
1.
Dudutan
(kasimpulan)
2.
Saran
Daftar
Kapustakan
BAB I
PAMBUKA
I.
LATAR BEKAKANG
Jinising Panganan
Tradisional Jawa Tengah kathah sanget, tuladha : Getuk, Tiwul,Loyang, Lapis,
Klenyem,Srabi, Jenang Temu,lsp. Babagan ingkang kula lan kanca-kanca rembug
ing makalah niki inggih punika Jenang Temu. Jenang Temu inggih punika
satunggaling panganan
khas Jawa Tengah ingkang kedhah kula lan kanca-kanca lestantunaken lan dipunrumati supados boten ical
saking kabudayan jawa punika. Jenang Temu Jawa Tengah saged dipun sebat panganan
Tradisional saking daerah Jawa Tengah. Kedhah kula lan kanca-kanca pangertosi, Jenang temu Jawa Tengah kualitasipun boten kawon
saking panganan modern ing jaman sakniki, amargi Jenang Temu Jawa punika boten wonten efek
sampingipun lan benten kaliyan panganan modern ingkang nggadhahi kathah efek
samping.
Kula
lan kanca-kanca mendhet irah-irahan Icalipun Jenang Temu ing Tlatah Jawa Tengah amargi kathah masyarakat
Jawa Tengah ing jaman sakniki ingkang boten mangertosi jenang temu saking Jawa Tengah. Babagan punika dipun
sebabaken masyarakat Jawa Tengah katekan kaliyan panganan modern ingkang
anggadhahi efek samping ingkang ala lan saged ngrusak awak .
II.
RUMUSAN MASALAH
Wontenipun babagan ingkang dipun rembug
ing makalah, inggih punika:
1.
Pripun asal – usulipun panganan Jenang Temu saking Jawa
Tengah ?
2.
Punapa bab ingkang njalari Jenang Temu ical saking
tlatah Jawa ?
3.
Pripun caranipun nglestantunaken Jenang Temu supados
boten ical saking tlatah Jawa ?
4.
Punapa kemawon manfaatipun panganan Jenang Temu ?
III.
TUJUAN
Tujuanipun panyeratan makalah punika
inggih punika :
1.
Saged mengertosi asal – usulipun panganan Jenang Temu
saking Jawa Tengah
2.
Supados kula lan kanca-kanca mangertosi ingkang njalari
Jenang Temu ical saking tlatah Jawa
3.
Mangertosi caranipun nglestantunaken Jenang Temu supados boten
ical saking tlatah Jawa
4.
Saget Mangertosi manfaatipun Jenang temu
5.
Mangertosi menapa kemawon efek sampingipun panganan kutha lan
kenging napa panganan kutha sakniki kathah ingkang marakke bebaya.
IV.
MANFAAT
Manfaatipun
panyeratan makalah kanti babagan Panganan Khas Jawa Tengah inggih punika:
1.
Makalah punika saged dipun ginakaken kangge referensi utawi
sumber ngelmu.
2.
Kangge perkawis gladhen basa Jawa lan kangge mangertosi jenang temu Jawa Tengah
3.
Saking makalah punika kula lan kanca-kanca saged mangertosi
menawi Jenang Temu
uga kalebet salah setunggaling panganan tradisional ingkang wonten ing Jawa Tengah.
|
||
BAB II
ISI
A.
Bahan Jenang Temu
Bahan ingkang dipunginaaken
kangge ndamel jenang temu inggih punika beras, gula abang, klapa, temu lawak,
pati lerut.
Caranipun ndamel jenang temu
punika
1. Beras dipun tumbuk ngantos alus.Lajeng
dipuncampur kalian pati lerut.
2. Lajeng digodhog kalian santen klapa uga dicampuri
sari temu lawak.
3. Diudek terus ngantos kentel.
4. Yen sampun mateng dipuncampuri irisan klapa
5. Ingkang pungkasan jenang dicetak ngangge citakan
utawi dipun wadahi godong gedhang.
B. Bab kang Njalari Jenang Temu dipunicalaken
Miturut pamanggih kula lan kanca- kanca,
bab ingkang njalari Jenang Temu ical saking tlatah jawa inggih punika amargi
kathah panganan modern kang pada anjrah ing tlatah jawa. Pramila kathah tiang
ingkang nggadahi pamanggih yen jenang temu punika kuno. Sanesipun punika uga
kathah tiang ingkang boten doyan kalihan jenang temu.
“Panganan
Khas Jawa Tengah”
Ing
tanah Jawa, nggadahi kathah sanget kabudayan. Salah setunggaling inggih punika
panganan khas ingkang wonten ing Jawa Tengah. Saben daerah ing Jawa Tengah
nggadahi panganan khas piyambak-piyambak. Menawi dipun sebataken
setunggal-setunggal, boten enggal rampung. Amargi kathah sanget panganan
ingkang wonten ing Jawa Tengah. Tuladhanipun : sega pecel (blora), sega garang
asem demak, sega gandul(pati), sego megono(pekalongan), soto, sega kucing, getuk, tiwul, bakso urat, lontong, arem-arem,
lemper, gethuk lan sapanunggalane.
Panganan
Jawa Tengah benten kaliyan panganan kutha (modern). Menawi dipun bentenake, panganan Jawa Tengah langkung eca tinimbang panganan
kutha. Amargi kathah sanget bentenipun panganan kutha lan panganan jawa. Dipun tingali saking bumbu-bumbu
ingkang dipun ginakaken, piranti, caranipun ndamel, raos panganan punika, lan
manfaat uga efek sampingipun. Raosipun panganan Jawa Tengah uga nggadahi ciri
khas legi, amargi migunakaken gendhis jawa, lan pedes saha migunakaken terasi
lan kencur kangge bumbu masak. Bumbu-bumbu ingkang dipun ginakaken inggih
punika jahe, laos, kencur, kunir, miri,mrico, tumbar, bawang, lombok, lsp.
Saengga raosipun panganan jawa langkung sedep lan kraos rempah-rempahipun.
Bumbu-bumbu panganan jawa gampil dipun tumbas ing peken utawi toko sembako
ingkang caket. Nanging kathah uga panganan Jawa ingkang dipun damel saking
tela. Lan raosipun eca uga. Inggih punika gethuk lindri, tiwul, lsp. Gethuk
lindri inggih punika panganan khas Jawa Tengah ingkang dipun damel saking tela
lan dipun paring parutan klapa.
Semono uga
piranti-piranti ingkang dipun ginakaken kangge ndamel panganan jawa, piranti
punika gampil dipun tumbas lan boten prelu riwa riwi anggene pikantuk. Tiyang Jawa anggene masak utawi ndamel panganan
kathah ingkang migunakaken pawon. Pawon inggih punika piranti ingkang dipun
damel saking bata ingkang dipun tumpuk-tumpuk lan tengahe dipun paringi kayu.
Mila saking punika, jawa uga dipun sebat masyarakat tradisional.
Sanesipun,
panganan jawa dipun damel kanthi cara ingkang gampil lan boten ruwet. Mila
saking punika, kula lan kanca-kanca minangka tiyang Jawa kedhah saged masak lan
ndamel paling sekedhik setunggal panganan ingkang wonten ing Jawa Tengah.
Sanajan panganan Jawa dipun damel ngangge cara ingkang tradisional, semono uga
piranti-pirantinipun ingkang dipun ginakaken langkung sederhana , raosipun
panganan Jawa punika langkung eca lan boten marakke penyakit. Amargi panganan
Jawa punika boten migunakaken bahan kimia lan bahan pengawet ingkang marakke
bebaya.
Benten
kaliyan panganan kutha, menawi panganan kutha nggadahi raos ingkang anyep lan
rempah- rempahipun kirang keraos. Bumbu ingkang dipun ginakaken kangge ndamel
utawi masak panganan kutha migunakaken bumbu instan. Saengga raosipun boten
sedep lan eca. Semono uga piranti ingkang dipun ginakaken langkung ruwet lan
caranipun ndamel panganan punika boten gampil. Saengga mbutuhaken wekdal
ingkang dangu. Tuladhanipun pizza, spagetty, lsp. Panganan punika dipun damel
saking bumbu instan saengga ngandhut bahan pengawet ingkang kathah lan boten
sae kangge kasehatan kula lan kanca-kanca sedaya. Tuladhanipun inggih punika
sakarin saged nuwuhaken kanker, MSG, kanti formalin. Nanging, kathah warga
tanah Jawa ingkang boten mangertosi. Saengga kathah uga ingkang maem panganan
ingkang saged ndamel awak boten sehat. Tamangka panganan Jawa langkung sae lan
eca tinimbang panganan ingkang ngandhut bahan kimia.
Mila saking
punika, kula lan kanca-kanca minangka tiyang Jawa kedhah mangertosi menawi
panganan khas Jawa punika kalebet salah satunggaling kabudayan Jawa ingkang
kedhah kula lan kanca-kanca lestarikaken
supados saged nuwuhaken lan ngembangaken kabudayan punika.
BAB III
PANUTUP
I.
DUDUTAN (KASIMPULAN)
Saking babagan punika saged dipun
mangertosi menawi jenang temu kalebet
salah setunggaling Panganan khas
Jawa Tengah Jawa Tengah. Pramila saking punika
saged dipun pendhet dudutan, Jenang Temu Jawa
Tengah anggadahi ciri khas ingkang boten dipun anggadahi panganan ing kutha.
Kathah sanget bentenipun panganan Jenang Temu Jawa Tengah lan panganan kutha.
Inggih punika raos, perkawis lan piranti ingkang dipun ginakaken, caranipun
ndamel, uga efek sampingipun. Menawi jenang temu dipun damel migunakaken bumbu
lan rempah – rempah asli kanti kathah saengga raosipun langkung eca lan sedep.
Benten kaliyan panganan kutha, menawi panganan kutha dipun damel migunakaken
bumbu instan saengga rempah – rempahipun boten keraos. Lan kathahipun panganan
kutha dipun damel migunakaken bahan kimia saengga menawi dipun konsumsi saged
uga marakke bebaya.
II.
SARAN
Amargi Jenang temu Jawa Tengah kalebet Panganan Khas Jawa Tengah
ingkang dipun anggadahi warga ing masyarakat Jawa, pramila saking punika
kula lan panjenengan sedaya minangka masyarakat Jawa Tengah kedhah nglestantunaken lan ngrembaka Panganan punika supados langkung dipun
remeni dening masyarakat Jawa semono uga masyarakat sanes Jawa. Sanesipun, kula
lan panjenengan sedaya kedhah saged milih panganan ingkang sae dikonsumsi
supados boten marakke bebaya.
Daftar kapustakan
http://widya157.blogdetik.com/macam-macam-makanan-tradisional-yang-menggugah-selera/
No comments:
Post a Comment